Υλικά
-
Περίπου 2 κιλό αλεύρι για ζύμωμα
-
½ συσκευασία φυτική μαργαρίνη με έλαιο καρυδιού1 συσκευασία = 225 γρ.
-
2 κούπες νερό ελαφρά χλιαρό
-
2 συσκευασίες νωπή μαγιά
-
1 κ. γλ. Αλάτι
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-
2 κ. γλ. ζάχαρη
-
Μαχλέπι
-
Μαστίχα
-
Κανέλα
-
Γαρύφαλλο
-
Σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες
· Σε ένα τάπερ προσθέτουμε τη μία κούπα χλιαρό νερό, το ένα κ.γλ. ζάχαρη και τη μαγιά λιωμένη και το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα να αφρίσει.
· Στο multi τοποθετούμε το άλλο κ. γλ. ζάχαρη και τους κόκκους της μαστίχας και τους κονιορτιοποιούμε.
· Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό, τη φυτική μαργαρίνη μαλακωμένη, το αλάτι, τα κανελλογαρύφαλλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
· Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ή νερό.
· Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
· Ζυμώνουμε το Χριστόψωμο με το παραδοσιακό τρόπο.
· Το ραντίζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
· Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ό όγκος τους.
· Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
· Στο multi τοποθετούμε το άλλο κ. γλ. ζάχαρη και τους κόκκους της μαστίχας και τους κονιορτιοποιούμε.
· Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό, τη φυτική μαργαρίνη μαλακωμένη, το αλάτι, τα κανελλογαρύφαλλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
· Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα κοσκινισμένο αλεύρι και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι ή νερό.
· Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
· Ζυμώνουμε το Χριστόψωμο με το παραδοσιακό τρόπο.
· Το ραντίζουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
· Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ό όγκος τους.
· Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180º C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
(Visited 532 times, 1 visits today)