Υλικά
-
Για τα μελομακάρονα
-
1 & 1/2 κούπα ελαιόλαδο
-
1/2 κούπα σπορέλαιο
-
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
-
Περίπου 800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
-
3/4 κούπες ζάχαρη
-
2 κ. σ. κονιάκ
-
1 κούπα φυσικό χυμό μανταρίνι
-
1 & 1/2 κ. γλ. σόδα
-
Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια ή 1-2 σταγόνες εκχύλισμα πορτοκαλιού
-
Κανέλα
-
Γαρύφαλλο
-
Για το σιρόπι
-
1 & 1/2 κούπα μέλι
-
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
-
1 & 1/2 κούπα νερό
-
1-2 stick κανέλας
-
Μερικές σταγόνες λεμόνι
-
Για το γαρνίρισμα
-
2-3 συσκευασίες σοκολάτα κουβερτούρα
-
2 κ. σ. σπορέλαιο
-
Τριμμένο καρύδι
Οδηγίες
Για τα μελομακάρονα
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και τα κανελλογαρύφαλλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Στο χυμό μανταρίνι διαλύουμε τη σόδα και τον προσθέτουμε στο παραπάνω μείγμα.
- Προσθέτουμε πρώτα το σιμιγδάλι και μετά σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να καταφέρουμε μια ομοιογενή εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήματα της αρεσκείας μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 20 λεπτά
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις βράσουν αφαιρούμε το στικ της κανέλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά
- Τοποθετούμε 3-4 μελομακάρονα, αφού πρώτα έχουν κρυώσει, στο σιρόπι πρώτα με την ανάποδη μεριά προς τα πάνω.
- Τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις και τα γυρίζουμε από την καλή τους μεριά, αφήνοντάς τα και εκεί να πάρουν 2-3 βράσεις.
- Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα απομακρύνουμε από την κατσαρόλα.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
Για το γαρνίρισμα
- Γαρνίρουμε τα μελωμένα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα προσθέτοντας τις 2 κ.σ. σπορέλαιο.
- Βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα τα μελωμένα μελομακάρονα και τα γαρνίρουμε με το τριμμένο καρύδι.
(Visited 1.913 times, 1 visits today)