Υλικά
-
1/2 κιλό χοχλιοί
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-
1 σφηνάκι ξύδι από κρασί
-
2 κλωνάρια δενδρολίβανο
Οδηγίες
Καθαρισμός χοχλιών
- Αγοράζουμε τους χοχλιούς σακασμένους δηλ. φαγωμένους. Αυτοί είναι οι κλειστοί χοχλιοί που μαζεύονται την άνοιξη. Αν τους μαζέψουμε εμείς το χειμώνα πρέπει να τους σακάσουμε. Δηλαδή να τους ρίξουμε αλεύρι να φάνε να αποβάλλουν τις τοξίνες από τα χόρτα που έχουν φάει ελεύθεροι.
- Τους σακασμένους χοχλιούς τους βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι. Προσθέτουμε αρκετό νερό και αλάτι ώστε να τους σκεπάζει και το βάζουμε στη φωτιά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τους αφήνουμε να βράσουν. Προσοχή φουσκώνουν και υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλίσει η κατσαρόλα.
- Μόλις βράσουν για περίπου 5 λεπτά τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους βάζουμε κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό.
- Ελέγχουμε αν έχουν βγει από το καβούκι τους. Αυτό το κάνουμε γιατί αν υπάρχει κάποιος ψόφιος θα μας χαλάσει το φαγητό. Αν κάποιοι δεν έχουν βγει τους τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα και αν δεν κουνηθούν τους πετάμε.
- Τους τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να καθαρίσουν. Τους ελέγχουμε λίγους λίγους για τυχόν ακαθαρσίες και αν έχουν τους καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι.
- Τους πλένουμε πολλές φορές μέχρι να βεβαιωθούμε ότι είναι τελείως καθαροί.
- Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι για μαγείρεμα.
Μαγείρεμα
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τους καθαρισμένους χοχλιούς.
- Σε δυνατή φωτιά αφήνουμε τους χοχλιούς να αποβάλλουν το νερό που έχουν κρατήσει.
- Ρίχνουμε το λάδι και τους αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου.
- Ρίχνουμε και το δεντρολίβανο.
- Προσθέτουμε το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και σερβίρουμε.
(Visited 266 times, 1 visits today)