Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
1 κούπα χυμός μήλου
-
1 κούπα σπορέλαιο
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
1 κ.σ. κονιάκ
-
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
1 συσκευασία κόκκινη φαρίνα500 γρ.
-
Για πασπάλισμα ζάχαρη άχνη
-
Για τη γέμιση
-
4-5 κόκκινα μήλα
-
2-3 κ.σ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
-
1/2 κούπα θρυμματισμένα καρύδια
-
1/2 κούπα Σταφίδες
-
Κανέλα
-
Γαρύφαλλο
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τα μήλα.
- Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα πιέζουμε να αποβάλλουν τα υγρά τους (όχι να μείνουν τελείως στεγνά). Το χυμό αυτό θα τον χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη. Εάν είναι πολύ άγουρα τα μήλα ίσως χρειαστούμε παραπάνω ποσότητα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, τις σταφίδες και τα κανελογαρύφαλλα.
- Ελέγχουμε τη γέμιση για τη ζάχαρη. Το πόσο χρειάζεται εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας και τη γλυκύτητα των μήλων.
- Τοποθετούμε πάλι τη γέμιση σε σουρωτήρι γιατί ίσως να βγάλει και άλλα υγρά.
Για τη ζύμη
- Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το χυμό μήλου, το σπορέλαιο, το κονιάκ και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
- Προσθέτουμε το μπέικιν και σιγά-σιγά τη φαρίνα και προσπαθούμε να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ.
- Με ένα στρογγυλό αντικείμενο (π.χ. μπολάκι) κόβουμε στρογγυλά μοτίβα.
- Τοποθετούμε στη μέση του στρογγυλού κομματιού γέμιση και το κλείνουμε με τη βοήθεια των δακτύλων μας ή ενός πιρουνιού.
- Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις κρυώσουν τελείως τα πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και απολαμβάνουμε.
(Visited 9.948 times, 1 visits today)