Υλικά
-
Για τη γέμιση
-
4-5 μέτριες πατάτες
-
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-
3-4 κλωναράκια μαϊντανό
-
1 κλωναράκι δυόσμο
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Σκόρδο σε σκόνη
-
Για τη ζύμη
-
Περίπου μισό κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
-
1 κούπα καλαμποκάλευρο
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-
1 σφηνάκι ρακίή ξύδι
-
1 συσκευασία νωπή μαγιά
-
Αλάτι
-
300 ml περίπου νερό
Οδηγίες
Για τη γέμιση
- Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τόσο ώστε να μην μαλακώσουν τελείως.
- Τις καθαρίζουμε και τις τρίβουμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ένα περασμένο από τον τρίφτη και το άλλο κομμένο σε κυβάκια και το σκόρδο πολτοποιημένο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες πατάτες και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε λίγο να ενσωματωθούν οι γεύσεις και κλείνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το δυόσμο ψιλοκομμένο.
Για τη ζύμη
- Σε μια λεκάνη βάζουμε τη νωπή μαγιά με μια κουταλιά αλεύρι.
- Με τα χέρια μας τρίβουμε τη μαγιά με το αλεύρι και τα ενοποιούμε.
- Προσθέτουμε τη μισή κούπα νερό και με έναν αυγοδάρτη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν πηκτό χυλό.
- Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Μόλις έχουν δημιουργηθεί στην επιφάνεια μικρές φουσκαλίτσες είναι έτοιμο για χρήση.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο , τη ρακί και το επιπλέον νερό.
- Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλευριού.
- Προσθέτουμε πρώτα το καλαμποκάλευρο και μετά λίγο λίγο το αλεύρι γ.ο.χ. και ζυμώνουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλαστή και επιπλέον αλευριού σε φύλλο πάχους περίπου 0,5 εκ.
- Κόβουμε μοτίβα της αρεσκείας μας, τα γεμίζουμε με τη γέμιση και κλείνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ραντισμένο με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180º C για περίπου 20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσαφί χρώμα.
(Visited 14.616 times, 1 visits today)