Υλικά
-
Περίπου 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
-
1 & 1/2 κούπα ελαιόλαδο
-
1 & 1/2 κούπα φυσικό χυμό μανταρίνι
-
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
-
1 κούπα σκόνη αμυγδάλου
-
1-2 σταγόνες ( ή εναλλακτικά 2 κ. σ. κονιάκ) έλαιο πικραμύγδαλου
-
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
-
1/2 κούπα σταφίδες (κατά προτίμηση ξανθές)
-
1/2 κούπα αμύγδαλα χοντροκομμένα
-
Σουσάμι για πασπάλισμα
Οδηγίες
• Σε μισή κούπα χυμό μανταρίνι βάζουμε τις σταφίδες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.
• Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 10 λεπτά. Μόλις κρυώσουν τα περνάμε από το multi και τα τεμαχίζουμε σε μεγάλα κομμάτια.
• Στον κάδο του μίξερ προσαρμόζουμε το φτερό και χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
• Στη μία κούπα χυμό μανταρίνι διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ και το ρίχνουμε στο παραπάνω μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
• Προσθέτουμε και τις σταγόνες του πικραμύγδαλου.
• Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό μανταρινιού με τις σταφίδες, τη σκόνη αμυγδάλου και τα χοντροκομμένα αμύγδαλα.
• Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε με το χέρι, για να ελέγχουμε το μείγμα ώστε να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
• Πλάθουμε φρατζολάκια σε πάχος της αρεσκείας μας και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
• Τα χωρίζουμε με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού σε φέτες, φτάνοντας το μαχαίρι μας περίπου μέχρι τη μέση.
• Ψήνουμε τα φλατζολάκια σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για περίπου 10-15 λεπτά.
• Αφού τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χωρίζουμε στα σημεία που έχουμε μαρκάρει.
• Ψήνουμε τα παξιμαδάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 120°C για περίπου 1-1,5 ώρα ανάλογα με το πόσο σκληρά τα επιθυμούμε. Επειδή με αυτό τον τρόπο αφυδατώνονται και οι σταφίδες όσες είναι εμφανώς έξω από τη ζύμη καλό θα ήταν να τις αφαιρέσουμε.