Υλικά
-
1-2 ώριμα κόκκινα μήλα
-
1-2 stick κανέλας
-
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
-
1/2 κούπα Καστανή ζάχαρη
-
1 κ. γλ. Κανέλα
-
1/2 κ. γλ. Γαρύφαλλο
-
(προαιρετικά) Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
-
Για τη ζύμη
-
1 συσκευασία (500 γρ.) κόκκινη φαρίνα
-
3 κ.σ. ζάχαρη
-
2-3 σταγόνες υγρή βανίλια
-
1/2 κούπα κόκκινο κρασί
-
1/2 κούπα ελαιόλαδο
-
1/2 κούπα λιωμένη φυτική μαργαρίνη
-
(προαιρετικά) Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Οδηγίες
Για τη ζύμη
· Βάζουμε σε ένα μπολ τη φαρίνα κοσκινισμένη μαζί με τη ζάχαρη και την υγρή βανίλια και τα ανακατεύουμε.
· Προσθέτουμε το κρασί, το λάδι και τη λιωμένη μαργαρίνη.
· Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πετύχουμε μια τριφτή ζύμη.
· Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Το ένα πιο μεγάλο το στρώνουμε σε φόρμα σιλικόνης για κέικ.
· Σκεπάζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Επειδή η ζύμη είναι τριφτή δεν ανοίγει σε ενιαίο φύλλο. Γι’ αυτό την ανοίγουμε σε μικρά φύλλα με τα χέρια μας και τα στρώνουμε από πάνω.
· Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180º C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν η μηλόπιτά μας χρυσαφί χρώμα.
· Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και απολαμβάνουμε.
Για τα «ντυμένα» μήλα
· Πλένουμε και σκουπίζουμε τα μήλα.
· Με το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια των μήλων δημιουργώντας τους μια διαμπερή τρύπα.
· Καλύπτουμε το μήλο με το τρίτο κομμάτι ζύμης αφήνοντας κενό μόνο το πάνω μέρος της τρύπας.
· Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα και το γαρύφαλλο και γεμίζουμε με αυτό την τρύπα που έχουμε δημιουργήσει.
· Καρφώνουμε το ξύλο κανέλας.
· Τοποθετούμε τα «ντυμένα» μήλα σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε ρίξει το κρασί.
· Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180º C για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν τα μήλα μας χρυσαφί χρώμα.
· Πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη και απολαμβάνουμε.