Υλικά
-
1 κούπα νερό
-
1 & 1/2 κούπα ζάχαρη
-
1 κούπα (και επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού) σπορέλαιο
-
1 κούπα (και επιπλέον για ντεκόρ) χοντροκομμένα καρύδια
-
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
-
2 & 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
1 κούπα χυμός μανταρίνι
-
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γλ. σόδα
-
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
-
3 κ.σ. κονιάκ
-
1 κ.γλ. Κανέλα
-
1/2 κ.γλ. Γαρύφαλλο
-
Για το σιρόπι
-
2 κούπες νερό
-
1 & 1/2 κούπες ζάχαρη
-
3 κ.σ. (προαιρετικά) κακάο
Οδηγίες
Για το σιρόπι
• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καρυδόπιτα
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το νερό, το κονιάκ, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
• Στο χυμό μανταρίνι προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα.
• Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
• Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τη φαρίνα κοσκινισμένη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Λαδώνουμε ένα πυρέξ και αδειάζουμε το μείγμα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι μας.
• Μόλις βγάλουμε την καρυδόπιτα όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
• Απολαμβάνεται καλύτερα την επόμενη ημέρα που έχει απορροφήσει το σιρόπι.