0 0
  • Share
  • 245 Θεάσεις
  • Like 1
  • 1 ώρα & 20 λεπτά
  • Μερίδες: 15
  • Εύκολη
Χριστουγεννιάτικη χορτόπιτα

Μοιραστείτε το:

Η μπορείτε να αντιγράψετε & να μοιραστείτε αυτό το url

Υλικά

Προσαρμόστε τις μερίδες:
Για το φύλλο
Περίπου 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
1 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για πασπάλισμα
2 κ.σ. ξύδι
Αλάτι
Σουσάμι άσπρο & μαύρο για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
500 γρ. Διάφορα χόρτα για πίτα
½ ματσάκι μαϊντανός
½ ματσάκι Άνηθος
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
2-3 κλωναράκια δυόσμου
1-2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
2 κ.σ. χοντρό αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. Σπόροι chia ή 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι

Χριστουγεννιάτικη χορτόπιτα

Χαρακτηριστικά:
  • vegan
Κουζίνα:

Υλικά

  • Για το φύλλο

  • Για τη γέμιση

Οδηγίες

Share

Για το φύλλο
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
• Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
• Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο την ανοίγουμε σε σχήμα όσο το δυνατόν πιο σε κύκλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
•  Την αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπολ.
• Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού την χαράζουμε ακτινωτά (βλέπε φωτογραφία).
• Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και ξανανοίγουμε το φύλλο. Με τον τρόπο αυτό η πίτα μας θα γίνει πολύ τραγανή.

Για τη γέμιση
• Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
• Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
• Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Ο όγκος σχεδόν θα υποδιπλασιαστεί.
• Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
• Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη σκόνη σκόρδου και τους σπόρους chia. (Οι σπόροι θα απορροφήσουν την υγρασία και θα μας προσφέρουν τα οφέλη τους. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε σιμιγδάλι)
• Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη. Λογικά δε θα χρειαστεί άλλο αλάτι.
• Τα ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε ώστε να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
• Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα πλάτους 10 εκ. περίπου και μήκους διαφορετικού κάθε φορά για να πετύχουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
• Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε γέμιση κατά μήκος και στη μέση.
• Το κλείνουμε κατά μήκος με τα χέρια μας δημιουργώντας ένα γεμιστό “μακαρόνι”.
• Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα δημιουργώντας το δέντρο.
• Τοποθετούμε το δέντρο μας στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και τα ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.

(Visited 245 times, 1 visits today)

Βήματα:

1
OK
2
OK

Reviews συνταγών

Δεν υπάρχουν ακόμη reviews για αυτή τη συνταγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα παρακάτω για να ξεκινήσετε
Φανουρόπιτα
προηγούμενο
Φανουρόπιτα
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια
επόμενο
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια
Φανουρόπιτα
προηγούμενο
Φανουρόπιτα
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια
επόμενο
Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια

Προσθέστε το σχόλιό σας