Υλικά
-
Για το φύλλο
-
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
-
Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
1 & 1/2 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-
1/2 κ. γλ. Αλάτι
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο & επιπλέον για το πασπάλισμα
-
2 κ. σ. ξύδι από κρασί
-
Για τη γέμιση
-
2-3 μέτριες μελιτζάνες
-
2-3 πιπεριές Φλωρίνης
-
3 μέτρια κρεμμύδια
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο & επιπλέον για το πασπάλισμα
-
2-3 σκελίδες σκόρδο
-
1 πρέζα ζάχαρη
-
μαϊντανός
-
Αλάτι
-
Πιπέρι
-
Μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Για το φύλλο
- Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο χοντροκομμένα.
- Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να μαραθούν.
- Κόβουμε τις μαλακωμένες μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το μαϊντανό.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν δύο βράσεις.
- Λαδώνουμε ένα ταψί για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 28 cm.
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο, το μεγαλύτερο, το μεταφέρουμε στο ταψί . Του επιτρέπουμε να κάνει μερικές πτυχές για να εγκλωβίσει αέρα όταν ψήνεται και να γίνει πιο τραγανό.
- Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε τη γέμιση.
- Τοποθετούμε το δεύτερο από πάνω, κάνοντας πάλι πτυχές, και στις άκρες κλείνουμε με τα δάκτυλά μας.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε την πίτα στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και την ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
(Visited 14.754 times, 1 visits today)