Υλικά
-
Για το παντεσπάνι
-
3 & 1/2 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.Περίπου 500 γρ.
-
1 κουτάκι υγρή σόδα
-
1& 1/2 κούπα ζάχαρη
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι
-
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
1 κ.σ. λιμοντσέλοΠροαιρετικά
-
Για το σιρόπι
-
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
-
6 κ.σ. νερό
-
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
-
Για την κρέμα λεμονιού
-
500 ml γάλα αμυγδάλουή οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα
-
Ξύσμα από 1/2 λεμόνι
-
Χυμό από 1 λεμόνι
-
1 κούπα ζάχαρη άχνη
-
2 & 1/2 κ.σ. κορν φλάουρ
Οδηγίες
Για το παντεσπάνι
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη και το ξύσμα.
• Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη σόδα, το κονιάκ, το λεμόνι και το λιμοντσέλο.
• Ενώνουμε τα δύο μείγματα και με το σύρμα προσπαθούμε να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσα μέρη (το καθένα είναι περίπου 3 κουτάλες)
• Παίρνουμε το στεφάνι από μια φόρμα αντικολλητική για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 24 εκ. και το βάζουμε σε λαδόκολλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δύο κομμάτια λαδόκολλα σε αυτό το μέγεθος.
• Τοποθετούμε το ένα κομμάτι λαδόκολλα στη φόρμα και ρίχνουμε το μισό από το μείγμα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 20-30 λεπτά περίπου, ή μέχρι να βγαίνει το μαχαίρι μας καθαρό. Αφήνουμε το πρώτο παντεσπάνι να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το άλλο.
Για το σιρόπι
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και δοκιμάζουμε για το αν θέλουμε άλλη ζάχαρη.
Για την κρέμα λεμονιού
• Σε μια κατσαρόλα και εκτός φωτιάς ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Βάζουμε το μείγμα στη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
• Την αφήνουμε να κρυώσει. Θα χρειαστεί να την ανακατέψουμε πάλι με το σύρμα μόλις κρυώσει.
Σύνθεση
• Βγάζουμε τις λαδόκολλες από το κάτω μέρος στα παντεσπάνια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
• Σε μια πιατέλα τοποθετούμε λωρίδες από λαδόκολλα περιμετρικά ώστε να μην λερωθεί.
• Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι στην βάση της πιατέλας πάνω στις λαδόκολλες. Προσοχή βάζουμε από πάνω τη μεριά που είχε τη λαδόκολλα ώστε να απορροφήσει περισσότερο σιρόπι.
• Ραντίζουμε το παντεσπάνι με το μισό από το σιρόπι.
• Προσθέτουμε και απλώνουμε μια στρώση κρέμα (το 1/3 της συνολικής ποσότητας)
• Συνεχίζουμε με το άλλο παντεσπάνι που το ραντίζουμε όμοια με το σιρόπι.
• Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα καλύπτοντας και τα πλάγια αν το επιθυμούμε.
• Τοποθετούμε την τούρτα στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί.