Υλικά
-
Για τον πουρέ κολοκύθας
-
Περίπου 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα
-
Για το κέικ
-
1 συσκευασία 500 γρ. κόκκινη φαρίνα
-
1 κούπα πουρές κόκκινης κολοκύθας
-
1 κούπα σπορέλαιο
-
2 κούπες ζάχαρη
-
2 κ.σ. κονιάκ
-
1/2 κούπα χυμός μανταρίνι
-
3/4 κούπας υγρή σόδα
-
1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 2 μανταρίνια
-
Για το σιρόπι κολοκύθας
-
1/2 κούπα Χυμός από πουρέ κολοκύθας
-
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
-
2 κ.σ. κορν φλάουρ
-
1-2 σταγόνες υγρής βανίλιας
Οδηγίες
Για τον πουρέ κολοκύθας
• Σε ένα ταψί με σκέπασμα βάζουμε τη κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια με τη φλούδα αφού έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους και τη μεμβράνη. Αν δεν έχουμε σκέπασμα καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1,5-2 ώρες. Πρέπει η κολοκύθα μας να τρυπιέται χωρίς καμιά δυσκολία.
• Με τη βοήθεια ενός κουταλιού μεταφέρουμε την ψίχα της κολοκύθας σε μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και τη στύβουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ο πουρές μας είναι έτοιμος.
• Κρατάμε το χυμό για το σιρόπι
Για το σιρόπι κολοκύθας
• Σε μια μικρή κατσαρόλα και εκτός φωτιάς ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
• Τη βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
Για το κέικ
• Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το σπορέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η τελευταία.
• Προσθέτουμε την υγρή σόδα, το κονιάκ και τον πουρέ κολοκύθας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
• Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το χυμό μανταρίνι και το ρίχνουμε στο προηγούμενο μείγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
• Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 45΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
• Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
• Ετοιμάζουμε το σιρόπι και περιχύνουμε το κέικ.
Καλή σας απόλαυση!