Υλικά
-
1 κούπα & 1 σφηνάκι επιπλέον ελαιόλαδο
-
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
-
1/2 κούπα πούδρα αμυγδάλου
-
1/2 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα & χονδροκομμένα
-
1/2 κούπα φιστίκια Αιγίνης χονδροκομμένα
-
3/4 κούπας μαύρη ζάχαρη
-
1 κ.σ. Κανέλα
-
1 κ.γλ. Μοσχοκάρυδο
-
ολόκληρα γαρύφαλλα
-
2 βανίλιες
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας
-
Για το σιρόπι
-
2 κούπες ζάχαρη
-
1 & 2/3 κούπες νερό
-
Φλούδα από μισό μανταρίνι
-
Μερικές σταγόνες φυσικό χυμό μανταρίνι
Οδηγίες
-
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα γαρύφαλλα, τις βανίλιες και το φύλλο κρούστας.
- Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση.
- Λαδώνουμε ένα πυρέξ με διαστάσεις 35×22 cm.(είναι σχεδόν όσο το μισό φύλλο κρούστας).
- Τοποθετούμε τρία μισά φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και το καθένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Στο τέταρτο φύλλο θα απλώσουμε γέμιση, όσο χωράει στη χούφτα μας.
- Συνεχίζουμε εναλλάξ τα φύλλα. Το ένα το αλείφουμε με ελαιόλαδο και στο άλλο βάζουμε γέμιση. Τα τρία τελευταία φύλλα τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Χαράζουμε το μπακλαβά και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα.
- Περιχύνουμε το μπακλαβά με ενα σφηνάκι καυτό λάδι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ο μπακλαβάς.
- Μόλις τον βγάλουμε τον πασπαλίζουμε με τις βανίλιες και όπως είναι ζεστός τον περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι ώστε να προλάβει να το απορροφήσει.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
(Visited 2.385 times, 1 visits today)