Υλικά
-
Για το φύλλο
-
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
-
Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
1 & 1/2 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-
1/2 κ. γλ. Αλάτι
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο & επιπλέον για το πασπάλισμα
-
2 κ. σ. ξύδι από κρασί
-
Σουσάμι άσπρο & μαύρο για το πασπάλισμα
-
Για τη γέμιση
-
500 γρ. διάφορα χόρτα
-
1/2 ματσάκι μαϊντανός
-
1/2 ματσάκι Άνηθος
-
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
2 κλωναράκια δυόσμου
-
φρέσκια ρίγανη
-
2 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά
-
2 κ. σ. χοντρό αλάτι
-
Πιπέρι
-
Μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Για το φύλλο
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
- Μόλις την βγάλουμε από το ψυγείο την ανοίγουμε σε σχήμα όσο το δυνατόν πιο σε κύκλο με τη βοήθεια ενός πλάστη.
- Την αλείφουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα μπολ.
- Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού την χαράζουμε ακτινωτά (βλέπε φωτογραφία).
- Τοποθετούμε το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο και ξανανοίγουμε το φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Με τον τρόπο αυτό η πίτα μας θα γίνει πολύ τραγανή.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια μεγέθους περίπου 2 εκ.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη και τον δυόσμο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στύβουμε με τα χέρια μας. Ο όγκος σχεδόν θα υποδιπλασιαστεί.
- Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τη σκόνη σκόρδου.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη. Λογικά δε θα χρειαστεί άλλο αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε όσο πιο καλά μπορούμε ώστε να καταφέρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε μακρόστενα φύλλα διάστασης 50×10 εκ. περίπου.
- Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε γέμιση κατά μήκος και στη μέση.
- Το κλείνουμε κατά μήκος με τα χέρια μας δημιουργώντας ένα γεμιστό “μακαρόνι”.
- Το τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα δημιουργώντας έναν κοχλία.
- Τοποθετούμε την πίτα μας στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και τα ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 40 λεπτά περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
(Visited 1.689 times, 1 visits today)