Υλικά
-
Για το φύλλο
-
4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
-
Επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
-
1 & 1/2 κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
-
1/2 κ. γλ. Αλάτι
-
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
-
(Επιπλέον για πασπάλισμα) ελαιόλαδο
-
2 κ. σ. ξύδι από κρασί
-
Σουσάμι άσπρο & μαύρο για το πασπάλισμα
-
Λάδι για τηγάνισμα
-
Για τη γέμιση
-
500 γρ. διάφορα χόρτα
-
1/2 ματσάκι μαϊντανός
-
1/2 ματσάκι Άνηθος
-
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
2 κλωναράκια δυόσμου
-
φρέσκια ρίγανη
-
2 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά
-
2 κ. σ. χοντρό αλάτι
-
Πιπέρι
-
Μοσχοκάρυδο
Οδηγίες
Για το φύλλο
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το νερό, το ξύδι, το αλάτι και ζυμώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε ώστε να καταφέρουμε μια ελαστική ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή λίγο αλεύρι.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου.
Για τη γέμιση
- Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τα χόρτα σε πολύ μικρά κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγα λίγα τα χόρτα, ρίχνουμε το χοντρό αλάτι και τα στίβουμε με τα χέρια μας.
- Μόλις τελειώσουμε με όλα τα χόρτα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίσουν.
- Μόλις έχουν στραγγίσει προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη.
- Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28cm .
- Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε το ζυμάρι και το χωρίζουμε σε τέσσερα ίσα μέρη.
- Με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα. Μόλις ανοίξουμε το πρώτο το μεταφέρουμε στο ταψί .
- Το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε από πάνω το 1/3 της γέμισης.
- Τοποθετούμε το δεύτερο από πάνω και στις άκρες κλείνουμε με τα δάκτυλά μας.
- Ανοίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
- Σκεπάζουμε την πίτα μας με το τελευταίο φύλλο.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Τοποθετούμε την πίτα στο φούρνο όσο πιο ψηλά γίνεται (για να την ξεροψήσει ο αέρας από κάτω) και την ψήνουμε στους 180º C στον αέρα για 1 περίπου ώρα μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
(Visited 562 times, 1 visits today)